Bemutatkozó fórum anyaga 1. Hírlevél 2. Hírlevél 3. Hírlevél 4.hírlevél 5. Hírlevél Média Fórum
TISZTELT ÖREGHEGYI-CSALAI POLGÁROK !
Engedjék meg – ígéretemhez híven -, hogy jelen hírlevelemben bemutassam Önöknek
 a
Nemzeti Sírkert és Emlékhely programját. Gondolom Ön előtt is ismert, hogy a székesfehérvári Romkert területén eddig a hely szelleméhez milyen méltatlan események történtek. 1995-ben döntöttek arról, hogy a már azóta elbontott „vashangárral” védik a köveket. Mennyibe is került ez nekünk ? Az 1998 és 2000 közötti ráfordítások: - állami:                  410 millió Ft - önkormányzati:     130 millió Ft- védőtető bontása:  38 millió Ft2007-ben született a „Királyi Séta” programja, melynek része a „Nemzeti Emlékhely” kialakítása is. A terv alapvetően arról szól, hogy fedjük le a Romkertet egy vasbeton „városi térrel”, mert csak így lehet a megmaradt köveket megvédeni. (?) Építsünk fel vasbetonból egy bazilika metszetet, mely vezető régészek szerint sem hiteles ! (?)2007 decemberi közmeghallgatásán tiltakoztam a tervek ellen, mellyel a Közgyűlés tagjaibancsak süket fülekre találtam. Véleményem szerint a „Királyi Séta” programja megbukott, minden további költség csak pénzkidobás !  Eddig kb. 1 milliárd Forint ment el a semmibe, értelmetlen beruházások, tervpályázatok történtek!  Felesleges volt kiírni a 2009-es tervpályázatot is, mert annak programja, eredménye csak zsákutcába vezet!
Gondolom Ön előtt is ismert, hogy mennyire méltatlanul bántunk királyaink földi maradványaival 15 királyunk, és 1 királynénk temetkezési helyén. Volt időszak, mikor az összekevert királyi csontokat szenny- és talajvízből kellett kiemelni ! (?) A Romkertet a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság 37/2008. számú határozatával a Nemzeti Sírkert részévé nyilvánította. Ezek után idő- és jogszerű a Romkert területének „ Nemzeti Sírkert és Emlékhely” megnevezése, mely része a véleményem szerint kiutat adó programnak:
-      Elsődleges feladat a királyi sírhelyek méltó bemutatása, a terület kertként való rendezése.Véleményem szerint állam és egyház összefogásával több, mint 100 év távlatában időszerű lehet egyik legnagyobb Árpád-házi uralkodónk (III. Béla) és feleségének (Chatillon Anna) földi maradványait a Mátyás-templomból eredeti nyughelyükre visszahozni. Ez adná meg a Nemzeti Sírkert és Emlékhely alapjait, adna útmutatást egy igazi zarándokhely kialakításához, a földi maradványok azonosításához.
 
-      Két építési telek bevonásával fel kell építeni egy, a helyhez méltó múzeum-fogadó épületet, mely véleményem szerint a Várkörútról gépjárművel is megközelíthető kell, hogy legyen.-      A koronázási jelvényeket, vagy azok másolatát pl. az 1938-ban felépített Mauzóleumban kellkiállítani, Szent István szarkofágját pedig a sírhelyére kell helyezni.
-       A kövek védelmét nem tetővel, fedéssel, hanem kőkoronás védelemmel, vegyszeres kezeléssel,eletroozmózisos eljárással kell megoldani.
-      Meg kell idézni az egykori Szűz Mária Templom, Királyi Bazilika tömegét. Erre véleményem szerint a korunk és a közeljövő elektronikai vívmányait (pl. lézer, hologram stb.) kell segítségül hívni, mely estifényekben elénk vetítheti ezen épület méreteit, felépítheti a történelmi koroknak megfelelő állapotot,s nem okoz visszafordíthatatlan beavatkozásokat.       
További információ:
www.vedegylet.sokoldal.hu        E-mail.: ne-mo@ne-mo.hu  Telefon:  06-20-475-72-18                     
Tisztelettel: Németh László - építészwww.valasztas.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!